Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Trendi

Työkalujen kauko-ohjaus säästää aikaa

Työssä matkustamiseen kuluu huomattavan suuri osa aikaa ihmisten arjesta. Tämä on muuttumassa, sillä robotiikan kehittyessä on tullut mahdolliseksi ohjata työkoneita ja käsitellä työkaluja kauko-ohjauksen avulla. Matkustamisen välttämättömyys siis vähenee, kun työtehtäviä voi tehdä kauko-ohjatusti.

Aluksi kauko-ohjausta on käytetty vaarallisissa tai ihmiselle mahdottomissa olosuhteissa, kuten työskenneltäessä avaruudessa, merenpohjassa, kaivoksissa, ydinvoimaloissa tai miinakentillä. Nykyään voidaan kauko-ohjatusti purkaa ja lastata tavaroita varastoalueilla, suorittaa kirurgisia leikkauksia, tarkistaa myrskyvaurioita lennokkikameroilla ja raivata sortuneita rakennuksia.

Kaivinkoneen, trukin, lumiauran, ja monen muun työkoneen käyttö kauko-ohjatusti on jo nyt mahdollista ja monet tehtävistä ovat niin yksinkertaisia, että yksi kuljettaja kykenee hallitsemaan useita laitteita samanaikaisesti. Tällöin robotti hoitaa rutiinit ja pyytää ihmisen apua sitä tarvitessaan.

Virtuaalitodellisuuden välineiden ja kädellisten robottien jatkuvasti parantuessa ihminen voi robotin välityksellä siirtyä toiseen paikkaan, osallistua keskusteluihin, seurata tapahtumia ja käsitellä esineitä ikään kuin olisi itse paikalla. Tulevaisuudessa robottivälitteinen huoltomies voi saapua välittömästi paikalle etäisyydestä riippumatta ja suorittaa tarvittavat toimenpiteet. Kansainvälistyvässä liiketoiminnassa robotin kustannukset voidaan parhaimmillaan säästää jo yhden tarpeettomaksi käyneen huoltomatkan kustannuksista.

 

Linkit:

ASIMO Visits The Big Apple (Youtube-video)

Robotiikka- ja automaatioteollisuus kasvaa maailmalla – Suomi jarruttaa (uutinen)

The DIY Robots That Ride Camels and Fight For Human Rights (artikkeli)

 

comments powered by Disqus