Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Yhteisöllistä elämää muistisairaille

Kun dementikko herää laitoksessa, hän hätääntyy, koska tunnistaa olevansa sairaalassa. Hoitaja vakuuttaa potilaalle, että tämä on turvassa, mutta potilas unohtaa sen jo vartin päästä. Siksi muistisairaille olisi tärkeää tarjota ympäristö, jota he ymmärtävät.

Hogewayn dementiakylä Alankomaissa haluaa tarjota muistisairaille asukkailleen ihmisläheistä ja mahdollisimman normaalia, kodinomaista asumista. Kylässä järjestetään yhdessäoloa ja toimintamahdollisuuksia sen sijaan, että muistisairaat jätettäisiin yksin ja eristettäisiin. Hogewayn yhteisö on kuin turvallinen pienoiskoon kylä, josta löytyy niin puisto, kampaamo, kauppa kuin teatterikin. Tarkoitus on tarjota niin paljon tekemistä, että edes ulko-ovet eivät houkuttele poistumaan.

Kylän asukkaiden omaiset ja ystävät voivat osallistua kylän päivittäiseen elämään asukkaiden mukana. Tavalliseen dementiahoitolaitokseen verrattuna asukkaiden hoito ja asuminen on edullisempaa, asukkaat viihtyvät paremmin ja pysyvät omatoimisina pidempään. Kylän työntekijöille työ on erittäin palkitsevaa.

 

Muistisairaat saivat oman kylän – täällä heitä kohdellaan ihmisinä (verkkoartikkeli)

’Dementia village’ inspires new care (verkkouutinen ja video)

Muistisairaiden kylässä eletään kuin kotona (verkkoartikkeli)

comments powered by Disqus