Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Vantaan kirjastoista viihtyisiä tuunaten ja asiakkaita kuunnellen

Uusien kalusteiden ja tavaroiden ostamisen sijaan vaihtoehtoja myös kodin sistustukseen etsitään netin kierrätysfoorumeista, second hand -liikkeistä ja kierrätyskeskuksista. Jokainen suomalainen tuottaa vuodessa noin 300 kiloa sekajätettä. Moni haluaakin karsia ja kierrättää itselleen tarpeetonta tavaraa. Julkisia tiloja uudistaessa kaikki tarvittava hankitaan yleensä kuitenkin uutena – myös kalustaessa. Vantaan kirjastot ovat päättäneet toimia toisin.

Julkisia tiloja uudistettaessa kaikki tarvittava kalusteista muihin tavaroihin hankitaan yleensä edelleen uutena. Vantaan kirjastoja on kuitenkin haluttu uudistaa niin, että olemassa olevista kalusteista on kunnostettu ja tuunattu käyttökelpoisia – asiakkaiden ideoita kuunnellen. Vantaan Martinlaakson kirjasto on parasta aikaa remontissa ja sisustussuunnittelusta vastaa TrashDesign, joka on tunnettu romumateriaalien uudelleenkäytöstä sisustuksessa.

Myös Vantaan muita kirjastoja on uudistettu kierrättäen ja asiakkaita osallistaen. Hakunilan kirjaston remontti oli ensimmäinen Tuunaa kirjasto -projekti, jossa asiakkaita kuunnellen remontoitiin uusi, viihtyisä kirjasto. Kirjaston kävijöiden tarpeita haluttiin ymmärtää paremmin, joten Hakunilan kirjaston henkilökunta järjesti tilaisuuksia ja työpajoja, joissa yhteensä 650 hakunilalaista sai esittää näkemyksiä ja toiveitaan siitä miten kirjastoa tulisi uudistaa. Hakunilan kirjaston sisustuksesta vastasi sisustussuunnittelija Minna Haapakoski.

Hakunilan kirjaston kävijä- ja lainausluvut olivat useiden vuosien ajan olleet laskusuunnassa. Meidän oli pakko alkaa pohtia, ymmärrämmekö oikeastaan, mitä asiakkaat kirjastolta haluavat. Saimme idean kirjastokävijöitä osallistavaan työtapaan hollantilaisista kirjastoista, jotka olivat jo kokeilleet niitä. Kalusteiden tuunaaminen taas oli oma ideamme”, kertoo Vantaan kaupunginkirjaston yhteisöpäällikkö Katariina Ervasti.

Hakunilan kirjaston uudistamisesta on nyt kaksi ja puoli vuotta. Kävijä- ja lainausluvut eivät ole merkittävästi kohonneet, mutta vuosikausia jatkunut lasku on saatu pysäytettyä. Suurin ja tärkein muutos oli kuitenkin, että kirjasto on nyt asiakkaille ja yhteistyökumppaneille helpommin lähestyttävä kuin aikaisemmin.

Asiakkaat ja yhteistyökumppanit kehittävät nyt kirjastopalveluita yhdessä kirjaston kanssa. Kirjastomummo ja -vaari viettävät kirjastossa aikaa lasten ja nuorten kanssa kerran viikossa. Kirjastovaari on myös perustanut aikuisille suunnatun runopiirin, joka kokoontuu kerran kuukaudessa. Lukukoira Frost vierailee omistajansa kanssa säännöllisesti Hakunilan kirjastossa ja lapset voivat lukea sille. Lisäksi kirjastossa on jo vuosikausia toiminut Luetaan yhdessä -ryhmä, joka on suunnattu maahanmuuttajataustaisille naisille.

"Kaikki tämä on saatu aikaiseksi varsin spontaanisti asiakkaiden kanssa keskustelemalla ilman virallisia asiakaspaneeleja. Fiilis on parempi kuin ennen tuunausremonttia", kertoo Ervasti.

Linkit

Tuunaa Martinlaakson kirjasto (blogi)

Kokeileva ja kehittyvä kirjasto (raportti)

Romusta raaka-ainetta muotoiluun (uutinen)

How a New Dutch Library Smashed Attendance Records (artikkeli)

Jokainen voi vaikuttaa oman lähiönsä arkeen (blogi)

Tämä ratkaisuartikkeli on sivun ensimmäinen lukijan vinkistä kirjoitettu teksti. Onko sinulla hyvä esimerkkki kestävän hyvinvoinnin ratkaisusta? Voit ilmiantaa kestävää hyvinvointia edistäviä esimerkkejä täällä: http://uusijuoni.fi/ilmianna-ratkaisu

comments powered by Disqus