Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Tallinnassa hyppää ilmaiseksi bussin kyytiin

Tallinna on ylpeä ilmaisesta joukkoliikenteestään, joka näyttää tulleen jäädäkseen. Kokeilu otettiin käyttöön vuonna 2013 ja Tallinnasta tuli ensimmäinen ilmaisen julkisen liikenteen eurooppalainen pääkaupunki. Kaupunki laski, että ilmaisen joukkoliikenteen tuomat hyödyt korvaavat menetettävät lipputulot.

Kokeilun aikana joukkoliikennettä on käytetty innokkaasti ja paikallinen talous on piristynyt. Ihmiset lähtevät nyt kotoaan helpommin kaupungille ravintolaan ja ostoksille, kun matkalippu on ilmainen. Kaupungin verotulot ovat kasvaneet, sillä 40 000 henkilön arvellaan sen ansiosta rekisteröityneen Tallinnan asukkaiksi.

Ympäristöhyödyt ovat merkittäviä. Yksityisautoilu laski kokeilun ensimmäisen kolmen kuukauden aikana noin 9 prosenttia ja joukkoliikenteen käyttö kasvoi yli 12 prosenttia. Hiilidioksidipäästöt, ruuhkat ja meluhaitat ovat laskeneet ja ihmiset viihtyvät kaupungilla paremmin.

Taustalla on myös ajatus tasa-arvosta: kaikilla pitää olla oikeus liikkumiseen kaupungissa. Työttömien pitää päästä helposti työhaastatteluun ja työntekijän pitää pystyä vastaanottamaan työpaikka vaikka kaupungin toiselta puolelta, kun matkat eivät maksa mitään.

 

Tallinn becomes “capital of free public transport” (verkkoartikkeli)

comments powered by Disqus