Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Saksa tekee energiakäännöksen

Fukushiman ydinkatastrofin jälkeen Saksa teki nopeasti päätöksen luopua ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä. Saksan kunnianhimoista hanketta energiankäytön suunnanmuuttamiseksi kutsutaan energiakäänteeksi (Energiewende). Ainutlaatuisen energiakäänteestä tekee sen pyrkimys samanaikaisesti leikata kasvihuonekaasupäästöjä ja ajaa ydinvoimalat alas.

Saksassa on tarkoitus saada kasvatettua uusiutuvan energiantuotannon osuus nykyisestä noin neljänneksestä 50–60 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Vuoteen 2050 uusiutuvan energian osuus pitäisi olla jo kahdeksankymmentä prosenttia. Samalla energiatehokkuutta parannetaan. Muutoksen uskotaan tuovan myös uusia työpaikkoja.

Muutokseen liittyy myös kritiikkiä. Esimerkiksi aurinko- ja tuulivoiman tuottama energiamäärä riippuu säästä ja kellonajasta, mutta sähkönkäytön rytmi ei noudattele samoja aikoja. Siksi uusiutuvien energiamuotojen rinnalle tarvitaan myös nopeasti energiaa tuottavia voimaloita, esimerkiksi kivihiiltä ja kaasua käyttäviä voimaloita. Niiden kannattavuus perustuu kuitenkin energian tuottamiseen täydellä teholla koko ajan, joten niiden käyttäminen vain silloin tällöin uhkaa laitosten kannattavuutta. Uusiutuvan energian tukijärjestelmät ovatkin herättäneet Saksan energiateollisuudessa ärtymystä .

Muutosta pidetään paikoin myös turhan kunnianhimoisena. Uutta älykästä sähköverkkoa pitäisi esimerkiksi rakentaa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana noin 200 000 kilometrin verran. Muutostyöt sähköverkostossa vaikuttavat myös paikallistasolla närää, sillä rakennustyöt voivat muuttaa paikallisten ihmisten elinoloja.

 

Saksan Energiewende on todellinen käänne (uutinen)

Energiakäänne – kooste blogisarjan kirjoituksista (PDF-raportti)

Energy Transition, the German Energiewende (verkkosivu)

What is the German Energiewende? (video)

comments powered by Disqus