Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Ruuantähteet ja särki järkikäyttöön

Hukkaan heitetty ruoka tulee paitsi kalliiksi, on myös ympäristöä kuormittavaa. Biojäte on valtava taakka ympäristölle. Ruokajätteen vähentäminen on yksi parhaista keinoista vähentää ilmastopäästöjä ja parantaa resurssien käyttöä. Jyväskylässä ongelmaan on tartuttu kehittämällä Tähdelounas.

Tähderuokailun ideana on, että koululaisten ruokailusta ylijäänyt ruoka tarjoillaan lähialueen asukkaille ilmaiseksi. Muuten tähteet menisivät jätteeseen. Tähderuokailu säästää siis luonnonvaroja, vähentää päästöjä ja lisää lähinaapuruston asukkaiden yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Ensimmäinen tähdelounaskokeilu toteutettiin Sitran rahoituksella osana Kohti resurssiviisautta -hanketta.

Suuri mahdollisuus vähentää ruokailun päästöjä on myös vähentää tuontikalan käyttöä. Sen voi hyvin korvata kotimaisella järvikalalla. Jyväskylässä on myös Vesangan päiväkoti–koululla syöty syksyn 2014 ajan särkeä säännöllisesti osana kouluruokailua. Kokeilu on osoittanut, että roskakalaksikin haukuttu särki on maukas ja kilpailukykyinen vaihtoehto tuontikalalle. Koululaisten suosikkiannoksiksi nousivat särkikiusaus ja särkipitsapiirakka. Särjen käyttö kouluruokailussa vähentää päästöjen lisäksi myös kaupungin kustannuksia ja luo alueelle työtä.

 

Sitra: tee-se-itse-lounas (kalvoesitys)

Tonnikalaa ja tuontilohta kannattaa korvata järvikalalla kouluruokailussa (Sitra-uutiset)

comments powered by Disqus