Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Quantified Self –liike pelillistää hyvinvoinnin

Täyttyykö sosiaalisen median feedisi tuttujesi lenkkipäivityksistä ja mittaako naapurisi unensa laatua? Oman terveyden tarkkailu ja havaintojen jakaminen sosiaalisessa mediassa on trendikästä. Kyseessä on teknologisen kehityksen mukanaan tuoma Quantified Self –ilmiö, jonka taustalla on tiedonsaannin helpottuminen omasta terveydestä sekä oman kehon lisääntynyt tarkkailu.

Henkilökohtaisen perimän lisääntyneen ymmärryksen ja yhä monipuolistuvien verikokeiden ansiosta ravinnon ja elintapojen yhteys terveydentilaan voidaan tulevaisuudessa ymmärtää yksilöllisellä tasolla. Liikunnan ja ravinnon lisäksi useilla muilla ympäristötekijöillä ja ihmisen omalla mielialalla on oma vaikutuksensa hyvinvointiin.

Quantified Self -liike toimii tämän näkökulman pioneeriyhteisönä. Omien valintojen ja niiden seurausten havainnointi pelillisyyden keinoin auttaa kohdistamaan huomion olennaisiin terveystekijöihin ja motivoi huolehtimaan omasta hyvinvoinnista jatkuvasti. Hyvinvoinnin pelillistämisessä ei siis ole kyse yksinomaan fyysisistä asioista ja niiden seurannasta vaan myös psykologisista tekijöistä. Esimerkiksi masennuksen hoitoon on kehitetty selviämistä helpottavia ohjelmistoja ja pelejä.

Quantified Self –liike on lähtöisin San Franciscosta, jossa toimittaja-kirjailija Gary Wolf aloitti Quantified Self –blogin vuonna 2007. Tämä johti konferensseihin sekä säännöllisiin kokouksiin, joita järjestetään nyt kymmenissä maissa ympäri maailmaa. Melkein kaikki mitä teemme tuottaa jonkinlaista dataa ja aikaisemmin tuota dataa käyttivät lähinnä yritykset mm. kohdennettuun mainontaan. Quantified Self –liikkeen ajatus on, että tuota jo olemassa olevaa dataa voi käyttää ihmisten henkilökohtaisiin tarpeisiin, terveydentilan tai elämän kokonaislaadun parantamiseen.

 

Linkit:

Asiakas on digitaalisen terveyden kuningas (blogi)

Quantified self -ajattelijat mittaavat elintoimintojaan itse lääkärin sijasta (artikkeli)

The Game That Can Give You 10 Extra Years of Life (TED-puhe)

The Quantified Self and Ginger.io (The Economistin video)

The quantified self - Counting every moment (artikkeli)

Awareables – Technology of Superhumanism (artikkeli)

comments powered by Disqus