Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Off-Grid -elämäntapa pyrkii omavaraisuuteen

Off-Grid tarkoittaa irtautumista sähköverkosta ja omavaraisuuteen tähtäävää elämäntapaa. Eteläisessä Suomessa hehtaarin kokoiselle tontille lankeaa aurinkoenergiaa kymmenen gigawattitunnin verran vuodessa. Sähkölämmitetyn omakotitalon energiantarve on viidessadasosa tästä. Energia riittää sadan omakotitalon tarpeisiin, jos hehtaarin kokoinen alue peitetään aurinkopaneeleilla ja talvikauden energia varastoidaan metaaniksi 50 prosentin hyötysuhteella, kuten lähitulevaisuudessa voi tehdä.

Vaihtoehtoisesti aurinkopaneelien hehtaarin kokoiselta alalta keräämällä energialla voisi kasvattaa sadan ihmisen tarvitseman ravinnon. Tämä tapahtuisi maan alla keinovalon avulla. Kyläyhteisöt, joiden omavaraisuus edellyttää hyvin vähän fyysisen tavaran tai energian kauppaa muun maailman kanssa, ovat täysin mahdollisia. Tämän mahdollistaa mm. aurinkoenergia, energian varastointi, vesiviljely keinovalolla, uudet materiaalit ja tavaroiden valmistus 3D-tulostimilla sekä robotisoitu palvelu.

Sähköverkosta irtautuminen tulee mahdolliseksi jo 2020-luvulla. Omavarainen ympärivuotinen ravintotuotanto on kannattavaa paikallisesti luultavasti 2030- tai 2040-luvulla. Useimmat palvelut saadaan tämän jälkeen robotisaation ja keinoälyn sekä virtuaalisaation avulla matkustamatta ja merkittävä osa tavaroista valmistetaan itse 2050-luvulla.

 

Linkit:

Living Off-Grid: No Longer Just For The Hippies (artikkeli)

15 Beautiful Off-Grid Homes We’d Like to Live In (verkkosivusto)

Can plant factories save us from climate change? (artikkeli)

comments powered by Disqus