Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Joukkorahoitus auttaa keksinnöt maailmalle

Joukkorahoitus on nopeasti laajentunut ilmiö, jossa tuote tai palvelu esitellään joukkorahoitusorganisaation nettisivuilla ja esittelystä kiinnostuneet yksilöt tai yhteisöt osallistuvat tuotannon tai tuotekehityksen rahoittamiseen. Rahoittajat maksavat etukäteen tuotteen tilaushinnan tai kannatusmaksun. Joukkorahoitus on demokratisoinut esimerkiksi taiteen maailmaa mahdollistamalla useampien taideprojektien toteutumisen.

Suosituimmmat joukkorahoitusorganisaatiot ovat Kickstarter ja Indiegogo. Pelkästään Kickstarterin kautta 8,4 miljoonaa ihmistä on auttanut 83 000 projektia toteutumaan 1,7 miljardilla dollarilla vuoden 2009 jälkeen. Nestan ja Cambridgen yliopiston raportin mukaan uusien rahoitusmuotojen, kuten joukkorahoituksen, kokonaismarkkina tuplaantuu vuonna 2015.

Suosituimmat yksittäiset rahoituskohteet ovat saaneet kerättyä useiden miljoonien dollarien rahoituksia. Rahoitus on vakuudeton eikä rahoittajilla ole siis varmuutta siitä, että projektit onnistuvat. Suomalaisille organisaatioille joukkorahoitus on osoittautunut ongelmalliseksi Poliisihallituksen rahankeruulain tiukkojen tulkintojen vuoksi. Suomessa toimii kuitenkin mm. Mesenaatti.me –sivusto.

Joukkorahoitus mahdollistaa parhaimmillaan yksittäisten ihmisten projektien ja harrastekeksintöinä syntyneiden prototyyppien esittelyn laajalle yleisölle. Uudet teknologiat, kuten modulaarinen robotiikka ja 3D-tulostimet, ovat helpottaneet prototyyppien kehittämistä. Kerätyllä rahoituksella voidaan perustaa yritys ja käynnistää tuotanto.

 

Linkit:

Suomalaiselle lastenkirjalle sataa rahaa Yhdysvaltojen joukkorahoituspalvelussa (uutinen)

Nine facts charities need to know about crowdfunding (artikkeli)

Crowdfunding (Youtube-video)

comments powered by Disqus