Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Henkilörekisterit hyödyttämään kansalaisia

Tietosuojavaltuutetun arvion mukaan Suomessa on noin miljoona henkilörekisteriä. Tiedot ovat palveluiden tarjoajien keräämiä ja kansalaisen on vaikea saada niitä käyttöönsä. Tietojen yhdistely on usein mahdotonta, vaikka siihen olisi kansalaisen lupa. OmaData on konsepti, jossa yksilöllä on oikeus ja mahdollisuus saada itseään koskeva tieto käyttöönsä tietokoneelleen tai luotetun kolmannen osapuolen käyttöön.

OmaDatan avulla esimerkiksi omia terveystietojaan voisi kätevästi käyttää hyväkseen ravintolassa tai ruokakaupassa luovuttamatta kuitenkaan tietoja näiden käyttöön. Kännykkäsovellus voisi yhdistää omat ja myyjän antamat tiedot ja varoittaa esimerkiksi allergiaan tai muihin ruokavalioon liittyvistä ongelmista.

OmaData helpottaisi ihmisten elämää, sillä omia tietoja ei tarvitsisi enää syöttää useisiin eri järjestelmiin. Lisäksi henkilörekistereissä olevien tietojen valvonta helpottuisi. Toteutuessaan OmaDatalla on suuria vaikutuksia hallinnon, logistiikan, kaupan, palveluiden ja tutkimuksen toimintatapoihin. Askeleita OmaDatan realisoitumisen suuntaan on jo otettu mm. Taltioni –hankkeella, joka on tietokanta ja palvelualusta, johon jokaisella suomalaisella on mahdollisuus tallentaa, kerätä, tuottaa ja jakaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää sähköistä tietoa. STM:n, THL:n ja Kelan OmaKanta –palvelu taas kerää sähköiset reseptit yhteen palveluun. Palvelu mahdollistaa sen, että omista resepteistään ja niiden voimassaoloajoista pysyy helposti perillä.

 

Linkit:

Digiajan asiakkaat murtavat terveystiedon hierarkiat (blogi)

Omadata (Wikipedia-sivu)

Taltioni –verkkosivusto

Taltioni osuuskunta edistämään sähköisiä omahoitoratkaisuja (blogikirjoitus)

Omadata kansalaisten käyttöön (Liikenne- ja viestintäministeriön uutinen)

Oma data (blogikirjoitus)

comments powered by Disqus