Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Aikapankissa aika on käypää valuuttaa

Aikapankeissa vaihdetaan palveluita aikaa vastaan. Aikapankit toimivat yleensä paikallisesti ja niiden kautta voi saada apua arjen askareisiin naapurustossaan.

Aikapankit perustuvat tasa-arvolle, sillä kaikkien aika, työ ja avun tarve ovat yhtä arvokkaita. Esimerkiksi Helsingissä toimivassa Stadin Aikapankissa palveluita vaihdetaan niin, että vaihdon yksikkönä on aika: Yhtä työtuntia vastaa yksi ”tovi.” Kun tarjoan jollekin tunnin verran muuttoapua saan vastineeksi yhden tovin, jonka voin vaihtaa tuntiin vaikkapa koiranulkoilutusta.

Aikapankkitoiminnassa kaikki pääsevät hyödyntämään omaa osaamistaan ja jakamaan taitojaan yhteisössään. Aikapankkitoiminta on vastalause sille, että jokaisen pitäisi pärjätä yksin elämässään. Aikapankit vahvistavat ihmisten hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja paikallisdemokratiaa alueellaan ja tarjoavat vaihtoehtoisen talouden tilan.  

Maailmalla toimii  oletettavasti jo tuhansia aikapankkiyhteisöjä. Suomessa verottaja päätti kiihkeän julkisen keskustelun päätteeksi, että aikapankeissa tapahtuvasta työsuoritteiden vaihdosta pitää maksaa veroa, ellei se ole selkeästi pienimuotoista talkootoimintaa. Aikapankissa tapahtuvan vaihdon ilmoittaminen verottajalle on kuitenkin jokaisen omalla vastuulla.

 

Time Banking UK (verkkosivu)

Stadin Aikapankki  (verkkosivu)

comments powered by Disqus