Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Ratkaisu

Adoptoi monumentti yksin tai porukalla

Skotlannissa huoli muinaismuistojen säilymisestä synnytti idean uudenlaisesta, yhteisöllisestä tavasta pitää muinaisjäännöksistä huolta. Archaeology Scotland -järjestön avulla ihmiset ja yhteisöt voivat nyt vapaaehtoisesti adoptoida muinaisjäännöksiä hoidettavikseen.

Pirkanmaan maakuntamuseo käynnisti vuonna 2009 samanlaisen adoptointitoiminnan. Aluksi mahdollista oli adoptoida muinaisjäännöksiä, mutta nykyään myös vanhoja rakennuksia. Hoitotyö on vapaaehtoista ja perustuu adoptioporukan ja museon väliseen hoitosopimukseen. Adoptoinnissa kohteen omistaja ei muutu, ja kohteen varsinaisen omistajan on hyväksyttävä adoptio. Kohteelle, vaikkapa vanhalle rautatieasemalle, laaditaan adoptoinnin jälkeen hoitosuunnitelma, sille järjestetään hoitotalkoita ja yhteisiä tapahtumia.

Muinaisjäännösten ja vanhojen rakennusten hoitaminen yhdessä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja vastuullisuutta sekä vähentää muinaisjäännöksiin kohdistuvaa ilkivaltaa. Myös Metsähallitus on hyödyntänyt konseptia ja tarjoaa nykyään adoptoitavaksi perinnemaisemakohteita.

 

Archaeology Scotland: adopt-a-monument (verkkosivusto)

Adoptoi monumentti (verkkosivusto)

Ready for Labour of Love? – Vapaaehtoistoimintaa luonnonsuojelualueilla (verkkoartikkeli)

Kuva: Mark Weston

comments powered by Disqus