Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Näkemys

Toimettomat autot käyttöön

Yksi yleisimmistä jakamistalouden muodoista on autojen yhteiskäyttö. Ihmisten autot seisovat usein suuren osan päivästä käyttämättöminä, mutta yhteiskäytössä  auton omistaja vuokraa vajaakäytöllä olevan autonsa muiden käyttöön silloin, kun ei itse tarvitse sitä.  Näin kaikkien ei tarvitse omistaa omaa autoa, vaan jokainen saa auton käyttöönsä silloin, kun sitä tarvitsee. Tämä säästää luonnonvaroja ja rahaa.  

Alalle on syntynyt useita yrityksiä, jotka välittävät autoja korvausta vastaan.  Autoaan tarjoavat ja autoa tarvitsevat voivat rekisteröityä yrityksen palveluun, jonka jälkeen yritys välittää auton tarvitsijalle sopivan kulkupelin, tarkistaa vuokraajan taustan ja jopa vakuuttaa auton. Usein vuokra-auton ovet saa auki tekstiviestillä ja avaimet ovat autossa sisällä, jolloin auton saa käyttöönsä helposti ja nopeasti, juuri silloin ja siksi aikaa kun tarvitsee.

Autojen yhteiskäytöstä on kasvanut jo satojen miljoonien maailmanlaajuinen bisnes ja autonjakamispalveluilla arvioidaan olevan lähes 2 miljoonaa käyttäjää. Autojen yhteiskäyttö on erityisen suosittua Yhdysvalloissa, mutta sitä kokeillaan jo myös Suomessa.

 

Carsharing services will reach nearly 6.2 billion in revenue by 2020 (artikkeli)

Relay Rides (verkkosivu)

P2P rental (verkkosivu)

comments powered by Disqus