Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Näkemys

Jakamistaloudessa omistaminen ei ole tärkeintä

Jakamistaloudessa perinteisen omistamisen sijaan lainaamme tavaroita ja vaihdamme palveluita. Jakamistalous on talousilmiö, joka mahdollistaa länsimaisen elämäntavan, mutta ei kuluta maapalloa loppuun. Samalla lainaaminen ja vaihtaminen luo yhteisöllisyyttä, ja maatalousyhteiskunnasta tuttu vahva talkoohenki alkaa pilkistää esiin.

Jakamistalous ei ole yksi ylhäältä annettu tapa toimia, vaan ilmiö, jossa ihmiset luovat itse omat ratkaisunsa. Esimerkiksi San Franciscoon on syntynyt yrityskeskittymä, jonka yritykset hyödyntävät laajamittaisesti ja eri tavoin jakamistaloutta toiminnassaan.

Jakamistalous perustuu pitkälti ajatukselle, että suuri osa tavaroista on käytössä vain harvoin ja lopun aikaa ne ovat toimettomina. Sen sijaan, että ostamme kaikki lasketteluvarusteet kerran vuodessa tehtävää Alppilomaa varten, voimme lainata toistemme varusteita.

Vaihtamistaloudessa tavarat ja palvelut pitää pystyä paikantamaan ja löytämään, joten sivutuotteena syntyy uusia paikkatieto- ja jakamispalveluita. Tämä on mahdollista internetin ja erilaisten digitaalisten alustojen ansiosta. Käyttäjät voivat pisteyttää tarjoajat ja myös käyttäjien luotettavuus voidaan arvioida. Transaktiokustannusten jatkuva lasku ja luottamusverkostojen kehitys parantavat jakamistalouden tehokkuutta. Tulevaisuudessa helpon jakamistalouden piiri laajenee, kun robotit kykenevät siirtämään tavaroita ja työkaluja.

Yksi tunnetuimmista jakamistalous-ajatuksesta kumpuavista palveluista lienee Airbnb, jonka kautta voi itse vuokrata majoituksen ja antaa kotinsa vuokralle ympäri maailmaa tuleville matkalaisille.

Jakamistaloudesta voi lukea lisää alta löytyvistä linkeistä.

Jakamistalous (Facebook-sivusto)

Jakamistalous (SlideShare)

Jakaminen säästää resursseja (verkkoartikkeli)

Yhteiskulutus mullistaa talouden (blogi)

Hei onks kellään? (blogi)

Kuinoma.fi (lainaussivusto)

comments powered by Disqus