Osallistu keskusteluun Twitterissä #uusijuoni
Näkemys

Aurinkoenergian hinnanlasku tekee siitä valtavirtaa

Aurinkopaneelit ovat jo merkittävä energianlähde monissa maissa. Deutsche Bankin mukaan aurinkoenergian hinta tulee tippumaan noin 40 prosentilla tulevina vuosina ja ainakin 80 maassa aurinkoenergiasta on tulossa edullisempaa kuin sähköverkon sähköstä.

Miksi aurinkoenergian hinta sitten tippuu? Tuotantomäärät kasvavat, valmistusautomatiikka kehittyy ja aurinkopaneelit kehittyvät yhä tehokkaammiksi. Aurinkopaneeleista tulee myös helpommin rakennuksiin integroitavia. Vuoteen 2030 mennessä aurinkoenergian tuotannon arvioidaan kasvavan kymmenkertaiseksi nykyisestä ja nousevan yli 10 prosentin osuuteen sähköntuotannon kokonaismäärästä. Esimerkiksi Intiassa tavoitteena on, että jo vuoteen 2022 mennessä neljännes sähköntuotannosta tapahtuisi aurinkoenergian avulla. Myös öljyvaltio Saudi-Arabia on kertonut kunnianhimoisista suunnitelmistaan aurinkoenergian suhteen.

Eteläisessä Suomessa aurinkopaneelien tuotto on lähes sama kuin Saksassa, jossa aurinkopaneelit ovat hetkittäin tuottaneet jopa puolet kulutetusta sähköstä. Aurinkoenergian saanti on epätasaista ja vaatii siksi säätövoimaa, varastointia tai kulutuksen sopeuttamista energian saatavuuteen.

Aurinkoenergian osuuden kasvaessa ja tuotantokustannuksen laskiessa energian hinta tulee laskemaan keväisin ja nousemaan talvisin. Tämä sykli tulee myös ohjaamaan tuotantorakenteita ja ihmisten energian kulutustottumuksia.

 

Linkit:

Tutkijat: Auringosta ja tuulesta halvin energiamuoto (uutinen)

Suomen suurimmat aurinkovoimalat (verkkosivusto)

How Home Solar Power System Works (Youtube-video)

Within 15 years, solar will be a dominant energy source (artikkeli)

Solar is Growing Faster Than Non-Renewable Energy in US (artikkeli)

Öljyvaltio Saudi-Arabia suunnittelee ryhtyvänsä aurinkoenergian suurvallaksi (uutinen)

Why the Saudis Are Going Solar (artikkeli)

comments powered by Disqus